PITAJTE GINEKOLOGA

PITAJTE GINEKOLOGA

Ovde su neka od najčešće postavljenih pitanja.
Ukoliko imate bilo kakvo pitanje ili nedoumicu,slobodno nas kontaktirajte.

Svakako, kod ginekologa je poželjno otići pre stupanja u seksualne odnose, radi razgovora i savetovanja o zaštiti od seksualno prenosivih bolesti, kao i razgovora o zaštiti od neželjene trudnoće.

Bez obzira na uzrast i polne odnose, preporuka za pregled je – ako se jave bilo kakvi problemi sa menstruacijom: izostanci ciklusa, učestala krvarenja, produžena krvarenja, jako bolne menstruacije, bolovi u maloj karlici nejasnog uzroka, bubuljice, pojačana maljavost.Uradiće se ultrazvučni pregled i po potrebi hormonske ili druge laboratorijske analize.

Ukoliko žena nema posebne tegobe, jednom godišnje treba raditi kompletan ginekološki pregled, koji podrazumeva: pregled pod spekulumom, kolposkopski pregled sa Papa testom, bimanuelni i ultrazvučni pregled.
Ultrazvučni pregled dojki se predlaže na 6 meseci.

Pri kolposkopskom pregledu, pod mikroskopom se posmatra sluznica grlića materice uz korišćenje rastvora sirćetne kiseline i Lugolovog rastvora, čime se otkrivaju izmenjena polja, koja golim okom nije moguće videti.
Ova metoda uz Papa test omogućava sigurnu dijagnostiku čime se prevenira pojava karcinoma ili omogućava otkrivanje u veoma ranoj fazi kada je izlečenje potpuno, pod uslovom da se pregledi obavljaju jednom godišnje.

Papa test je mikroskopski pregled ćelijskog razmaza, koji se dobija uzimanjem brisa sa površine grlića materice i iz kanala grlića.
Klasifikuje se u četiri grupe. I i II grupa predstavljaju normalne nalaze, dok III i IV grupa ukazuju na prisistvo atipičnih ćelija, za šta je potrebna dalja dijagnostika – ispitivanje na infekcije ili uzimanje ciljane biopsije i/ili kiretaža cervikalnog kanala.

Polno prenosive bolesti su infektivne bolesti koje nastaju zaražavanjem partnera prilikom polnog odnosa ili kontakta sa kožom i sluznicama polne regije.

Najčešće polno prenosive bolesti su:

  • HPV (humani papiloma virus) infekcije, koje mogu izazvati spektar promena, od pojave kondiloma do promena na grliću materice i najtežeg stepena, tj. karcinoma
  • Herpes virusne infekcije, koje se ispoljavaju mehurićima na koži ili sluznici, uz crvenilo i bol
  • HIV, Hepatitis B i C, infekcije koje mogu biti i životno ugrožavajuće, a u početku bez simptoma
  • Chlamydia trachomatis, Mycoplasma hominis i Ureaplasma urealyticum infekcije – bolesti uzrokovane intraćelijskim mikroorganizmima koji se leče antibioticima. Nelečene mogu izazvati infertilitet, tj. nemogućnost začeća, ili mogu uzrokovati spontane pobačaje i prevremene porođaje
  • Gonoreja, u narodu poznata kao triper ili kapavac – bolest izazvana bakterijom Neisseria gonorrhoeae. Izaziva obilne sekrecije i jake zapaljenske reakcije, a nelečena može ostaviti kao posledicu sterilitet i kod muškarca i kod žene
  • Trichomonas vaginalis – protozoa koja uzrokuje sekret neprijatnog mirisa, a kod muškaraca smetnje pri mokrenju.

Krvarenje van menstrualnog ciklusa se može javiti:

  • iz vagine – zbog ozlede ili patoloških promena
  • iz grlića materice – zbog prisustva polipa, jakog zapaljenja ili maligne bolesti
  • iz materice – usled hormonskog poremećaja, prisustva polipa, submukoznog mioma, rađajućeg mioma, zadebljanja sluznice materice benignog i malignog porekla.

Krvarenje se može javiti  prilikom ovulacije ,najčešće ne predstavlja značajan problem.

Može biti i znak teških oboljenja jajnika i jajovoda.
Svako krvarenje u postmenopauzi treba ozbiljno razmotriti, jer ono može biti znak teškog oboljenja.

Svakako, neophodna je dijagnostika  ,tj pregled ginekologa,

Sindrom policističnih jajnika predstavlja složeno stanje u kome pored prisustva velikog broja malih cisti na jajnicima postoji i metabolički poremećaj, uz različiti stepen hormonskog poremećaja.

Mogu biti prisutne akne i maljavost, a najčešći su poremećaji ciklusa – od neredovnih krvarenja do potpunog izostanka ciklusa. Često je prisutna gojaznost, a od metaboličkih poremećaja – insulinska rezistencija, tj. neosetljivost ćelija na insulin, do intolerancije na glukozu i dijabetesa.

Takođe dolazi do povišenja vrednosti holesterola i triglicerida, a ove osobe imaju i veći rizik od kardiovaskularnih bolesti.
Ovaj sindrom karakteriše i izostanak ovulacije, sa porastom nivoa androgenih hormona.

Uz pomenuto, česte su i depresije. Može da se pojavi već od puberteta.

Ovo je najčešći uzrok infertiliteta u današnje vreme!

Pravovremenom dijagnostikom i tretmanom, moguće je sprečiti pojavu steriliteta.

Endometrioza je stanje gde se ćelije materične sluznice – endometrijuma razvijaju van njihovog prirodnog mesta – materične šupljine.
Ćelije grade ognjišta ili ciste na karličnim organima i ponašaju se isto kao i ćelije unutar materice.
Reaguju na promene polnih hormona i menstruiraju, što daje jače bolove u toku menstrualnog ciklusa. Uzrok nastanka je poremećaj ćelijskog imuniteta.Prati je zapaljenjska reakcija i pojava priraslica-sraslina  u karličnoj duplji,

Miomi su benigni tumori materičnog mišića, ne maligniziraju, ali svojim rastom i lokalizacijom mogu dati komplikacije.

Ako narastu preko 5cm mogu stvarati osećaj težine ili pritiska u maloj karlici, a u slučaju da izbočavaju u materičnu duplju – mogu izazivati obilna krvarenja koja u dužem vremenskom periodu izazivaju ozbiljnu anemiju, te ih treba odstraniti.

Kondilomi predstavljaju virusnu polno prenosivu bolest, koja se može manifestovati različitim promenama na koži i sluznicama genitalnog predela – od tačkastih zadebljanja u nivou kože i sluznica, do izraštaja u obliku raznolikih bradavica, te promena na sluznici grlića materice sa različitim stepenom ćelijske atipije.

Ovakve promene se svakako trebaju uklanjati, što se najefikasnije radi radiotalasima. Procedura podrazumeva abraziju-uklanjanje radiotalasima svake pojedinačne promene, bez oštećenja okolnog tkiva. Radiotalasi izazivaju citolizu, prave toplotni efekat, tkivo se zagreva do 50°C. Procedura nije jako bolna, ali se svakako radi uz primenu različitih vrsta anestezije. Izbor vrste anestezije zavisi od tolerancije na bol, lokalizacije i rasprostranjenosti promena.

Prilikom uklanjanja spoljašnjih kondiloma, lokalno se ubrizgava anestetik. Za ukalanjanje untarvaginalnih kondiloma koristi se anestetik u obliku spreja. Takođe je moguće intervenciju uraditi i u analgosedaciji, što podrazumeva prisustvo anesteziologa, davanje intravenskih lekova za obezboljavanje i uspavljivanje pacijenta.

Posle uklanjanja kondiloma primenjuje se imunomodulatorna terapija.

Primenjuje se više vrsta ekscizionih tehnika.

Kod promena koje su histološkim pregledom klasifikovane u grupu displaznih promena i početnog karcinoma – carcinoma in situ, primenjuju se LOOP ekscizije radiotalasima, laserom ili konizacija nožem.

Prednost radiotalasne tehnike je u tome što grlić posle ove intervencije ne pokazuje deformitete, te ne predstavlja ograničavajući faktor za narednu trudnoću.

Tehnika se sastoji u eliminaciji izmenjenog tkiva specijalnom omčicom, kiretaži ostatka sluznice kanala grlića materice, zatim zbrinjavanju krvarenja postupkom koagulacije primenom radiotalasa. Posle ove intervencije grlić se regeneriše, epitelizacija se spontano odvija. Odstranjeno tkivo se histološki pregleda.

Ova intervencija se najčešće obavlja uz analgosedaciju, što je komforno i bezbolno.

Eksplorativna kiretaža je pre svega dijagnostička, a može biti i terapijska procedura.

Radi se kada je potrebno dijagnostikovati promene u materičnoj duplji ili kanalu grlića materice. Nekada je neophodna kao terapijska procedura, radi zaustavljanja krvarenja iz materice.

Frakcionirana eksplorativna kiretaža se radi u dve faze. Najpre se kanal grlića materice dilatira – proširi, a zatim se kiretom skine sluznica prvo grlića materice, a zatim i materične duplje. Može se obaviti uz lokalnu anesteziju, kao i uz analgosedaciju.

Dobijeno tkivo se histološki pregleda.

Namerni prekid trudnoće je najmanje prihvatljiv način planiranja porodice. U Srbiji je legalizovan namerni prekid trudnoće do navršenih 10 nedelja starosti na usmeni zahtev trudnica starijih od 16 godina.

Namerni prekid trudnoće je intervencija sa rizikom, zahteva stručan rad i prevenciju komplikacija. Zaštitom od infekcija uz iskustvo u radu najčešće prolazi bez komplikacija.

Zahvaljujući velikom izboru analgetskih sredstava i raznim mogućnostima primene anestetika, ginekološke intervencije je moguće u potpunosti obezboliti.

Lokalna anestezija podrazumeva aplikaciju anestetika putem prskanja spreja na sluznicu ili putem injekcije na mesto koje treba obezboliti.

Uz lokalnu anesteziju može se primeniti i dodatna intramuskularna injekcija leka za sedaciju i eliminaciju stresne reakcije uz izazivanje blage pospanosti.

Analgosedacija je vid kratkotrajne intravenske anestezije, koja uvodi pacijenta u stanje opuštenosti, sna i potpunog obezboljavanja.